Kysymyksiä ja vastauksia

 1. Mistä löytää kadonneet käyttöohjeet tai tuotetietoa omasta grillistä?
  • Vastauksia:
  • Jokaisella grillillä on ns. tuotetietosivu kotisivuillammme. Kirjoita grillisi tyyppinumero sivuillamme olevaan tuotenumeroruutuun oikeassa yläkulmassa ja grillin sivu löytyy. Tai selaa sivuillamme olevaa grillien luetteloa löytääksesi oma mallisi.

   Grillin tuotenumero löytyy grillin etupanelista säätimien vierestä.


 2. Grilli ei seiso suorassa asennossa kasaamisen jälkeen. Mitä tehdä?
  • Vastauksia:
  • Grillin kasaamisen yhteydessä ruuvit tulee kiristää tiukalle vasta kun kaikki on valmista. Eli löysää ruuveja ja korjaa grillin asento. Tämän jälkeen kiristä ruuvit tiukalle.


 3. Mitä hyötyä on levystä joka on polttimen päällä grillissä?
  • Vastauksia:
  • - Kyse on lämmönjakolevystä joka levittää lämmön tasaisesti grilliin.
   - Lämmönjakolevy myös suojaa poltinta roiskeilta, lähinnä lihoista valuvista nesteistä ja marinadeista.
   - Valurautainen lämmönjakolevy sitoo itseensä tasaisesti lämpöä pitäen grillin pitkään kuumana ja oikein käytettynä myös säästää kaasua.


 4. Pitääkö grillissä olla laavakivet?
  • Vastauksia:
  • Ainoastaan laavakivigrillissä pitää olla laavakivet. Laavakivet keräävät polttimien tuottaman lämmön ja kun laavakivet ovat tarpeeksi kuumat niiden tuottamalla lämmöllä grillataan grillausritilän päällä. Valtaosassa uusissa grilleissä ei kiviä tarvita.

   Mikäli grillissäsi oli hankkiessasi sen laavakivet, niin silloin grilli tarvitsee ne. Kaikissa malleissamme jotka tarvitsevat laavakivet, ovat laavakivet pakkuksessa mukana.


 5. Miksi matalapainesäädinsarja (kuminen letku ja säädin) ei ole grillissä mukana?
  • Vastauksia:
  • Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että useimmissa maissa on käytössä eri paksuiset letkukarat ja kaasuletkut. Paksuus vaihtelee 6:sta 10:een millimetriin. Lisäksi useissa Keski Euroopan maissa käytetään paineena 50:tä mBaria kun meillä Skandinaviassa käytetään 30:tä mBaria. Eli tällöin säädinkin on erilainen.

   Landmannin grillejä myydään koko Euroopassa ja siksi säädinpakkaukset myydään erikseen!


 6. Tuleeko ruokiin eri maku riippuen grillaustavasta? Siis grillataanko hiilillä vai kaasulla.
  • Vastauksia:
  • Aiheesta on tehty useita makutestejä (sokkotestejä) joissa mitään suurempaa eroa ei ole havaittu.
   Marinointi, glazerointi ja erilaiseten mausteseosten käyttäminen luonnollisesti myös auttavat pääsemään haluttuun tulokseen.


 7. Mistä saa tietoa kaasusta ja sen käytöstä?
  • Vastauksia:
  • Tukes (Turvatekniikan Keskus) julkaisee aiheesta jatkuvasti materiaalia. Heidän kotisivuiltaan www.tukes.fi löytyy ohjeita turvallisesta kaasun käytöstä.


 8. Kuinka puhditaa parila ja ritilä?
  • Vastauksia:
  • PIKAPUHDISTUS
   Grillattuasi laita grilli hetkeksi täydelle teholle ja kaavi/harjaa ylimääräiset tähteet irti pinnoista. Varo raapimasta valurautaisia pintoja. Myös emaloitujen pintojen kanssa pitää olla varovaisempi.

   VALURAUTAINEN PARILA JA RITILÄ
   Kun otat grillin käyttöön käsittele pinnat silavalla, eli porsaan ihralla. Sitä saat kaupasta pakastettuina paloina tai tuubitavarana. Mikäli et halua imeyttää silavaa paistotasoihin, niin käytä vastaavasti oliivi- tai ruokaöljyjä. Yleiseti ottaen käsittele valarautaisia paistotasoja kuten valurautaista paistinpannua. Niitähän ei koskaan saa pestä astianpesuaineilla, sillä pesuaine imeytyy tasoihin ja saa ruoan maistumaan pesuaineilta. Puhdistus siis ainoastaan kuumalla vedellä ja vanhalla tiskiharjalla. Valuraitaisetkin tasot voi useimmiten vaan pyyhkiä puhtaaksi ja sitten useamman käyttökerran jälkeen puhdistaa vedellä. Huomaa käyttää grillin puhdistamisessa vaan sille tarkoitettuja välineitä, sillä esimerkiksi tiskiharjaa ei grillin puhditamisen jälkeen voi enää käyttää tiskaamiseen. Se on musta!

   EMALOITU PARILA JA RITILÄ
   Puhdista varovasti naarmuttamatta kuten käsittelemättömätkin valurautapinnat, mutta nyt voit käyttää pesuainetta. Emme suosittele pesemistä koneessa, sillä kun emalipintaan tulee naarmuja ja kolhuja ne saattavat alkaa ruostumaan konepesusta. Tässä pitää käyttää omaa harkintaa.


 9. Kuinka huolehtia grillin polttimista?
  • Vastauksia:
  • Grillattuasi ja grillin jäähdyttyä harjaa ylimääraiset tähteet pois polttimoiden päältä estääksesi niiden ruostumisen. Tähteet myös syttyvät palamaan seuraavalla grillauskerralla mikäli ne jättää polttimien päälle.

   VALURAUTAPOLTTIMET
   Grillikauden lopussa ennen grillin varastointia käsittele polttimet oliivi- tai ruokaöljyllä estääksesi niiden ruostumisen. Mikäli polttimoiden sivussa olevat kaasuntuloaukot ovat tukkiutuneet, niin harjaa ne auki messinkiharjalla. Älä käytä teräsharjaa sillä se rikkoo pollttimet.

   ROSTERI- JA ALUMINISOIDUT POLTTIMET
   Puhdita ne varovasti grillin puhditusharjalla raapimatta niitä. Mikäli polttimet täytyy ottaa irti grillistä, niin noudata grillin käyttöohjetta tätä toimenpidetä tehdessäsi.


 10. Kuinka kuuma grillin tulee olla?
  • Vastauksia:
  • Landmannin kaasugrillit on suunniteltu siten, että niillä voi grillata kansi kiinni. Useimmissa grilleissämme on lämpömittari joka maksimissaan lämpenee n. 250-300:aan asteeseen. Tällä lämpötilalla ei kuitenkaan tule grillata, sillä silloin ruoat palavat herkästi. Kun grillin saa oikein kuumaksi ei kantta pidä jättää kiinni vartioimatta grilliä.

   Tavallisin grillauslämpötila on n. 150?200 astetta. Millaisella lämmöllä tulee grillata riippuu aivam grillatavasta ruuasta.

   OHUET PIHVIT
   Esimerkiksi lehtipihvit n. 200 asteen lämpötilassa ja nopea grillaus.
   Grillaustapa: Suora grillaus

   PAKSUT JA ISOT PIHVIT
   Paksut pihvit vaativat pidemmän kypsytysajan ja asteita n. 80 ? 120. Makua lisäämään voi käyttää savulastuja.
   Grillaustapa: Suora grillaus

   Paras apuväline hyvän grillaustuloksen aikaansaamiseen on paistomittari joka mittaa tarkasti lihan lämmön.

   EIKÖ GRILLISI LÄMPENE KUNNOLLA?
   1. Tarkista että kaikki grillin liitännät ovat pitäviä. Tarkistustavat voit lukea alla olevasta tekstistä.
   2. Tarkista lämpömittarin toimivuus.
   3. Puhdita polttimet aikaisemmin esitetyillä tavoilla.


 11. Kuinka turvallinen kaasugrilli on?
  • Vastauksia:
  • Kaasugrillin käyttö on täysin turvallista kun noudattaa huolellisuutta ja varovaisuutta. Muutama yksinkertainen seikka on hyvä huomioida:

   1. Aina kun et käytä grilliä sulje myös kaasupullo.

   2. Tarkista ajoittain, että kaasuliitännät eivät ole kuluneet eivätkä kuivaneet rikki. tarkistuksenn voit tehdä seuraavalla tavalla.

   VISUAALINEN TARKASTUS
   Taita käsin kumiletkua, mikäli siinä näkyy pieniä halkeamia on se syytä vaihtaa uuteen.
   Tarkasta myös matalapainesäätimen tiiviste, mikäli se on kuivunut rikki on sekin syytä vaihtaa uuteen.

   SAIPPUAKUPLATESTI
   Tarkista, että kaikki kaasulitännät ovat tiiviitä levittämällä niiden päälle saippualiuosta. Älä tee saippualiuoskoeta grillin ollessa päällä! Mikäli jonkin liitännan kohdalla muodostuu saippuakuplia , ei liitäntä ole tiivis. Sulje kaasuntulo välittömästi ja vaihda vaurioituneet osat.

   Nestekaasu on myös tarkoituksella hajustettu siten, että kaasuvuodon havaitsee heti pahasta hajusta. Sillon kaasupullo tulee sulkea välitömästi!


 12. Poltin ei pala kaikilta puoliltaan tai palaa epätasaisesti?
  • Vastauksia:
  • Kokeile seuraavia toimenpiteitä:

   1. Sulje poltin ja laita se uudestaan päälle.
   2. Harjaa poltin puhtaaksi messinkiharjalla ja harjaa kaasuntuloaukot huolella.
   3. Vaihda poltinten paikkaa grillissä.

   Mikäli mikään näistä toimenpiteistä ei auta on aika vaihtaa poltinta. Polttimia myyvät hyvin varustetut jälleenmyyjämme ja lisäksi löydät ne kotisivujemme verkkokaupasta.