Grilli tarvitsee huoltoa

Nyt kun ulkogrillauskausi on alkanut, grilli on hyvä huoltaa ja puhdistaa talven jäljiltä, koska likaisiin, rasvaisiin ja huonokuntoisiin laitteisiin liittyy tulipalon vaara.

Mitä kannattaa tehdä? Tutki kaasuletkun kunto taittelemalla sitä jyrkästi. Näin näet, onko letkussa hiusmurtumia. Voit myös sivellä letkun saippuavedellä tai tarkoitukseen kehitetyllä suihkeella. Jos letku on murtunut, vaihda se aina ehjään, ja samalla kannattaa vaihtaa myös paineensäädin. Muista aina ostaa matalapainesäädin. Letkulle ja säätimelle ei ole määrätty vaihtoväliä, mutta yleisenä sääntönä voidaan pitää 2-4 vuoden vaihtoväliä – ihan varmuuden vuoksi, koska parikymmentä euroa on melko pieni sijoitus siitä, ettei kaasu pääse karkaamaan vääriin paikkoihin. Kaasupullon turvallisin paikka grillatessa on grillin takana tai vieressä. Kaasupulloa ei saa missään tapauksessa säilyttää grilliosan alla silloin, kun grilli on päällä.

Valurautainen parila tai paistoritilä on helppo pitää puhtaana, kun sille tehdään perinteinen rasvanpoltto ennen käyttöönottoa. Tämä tapahtuu siten, että parila voidellaan sianihralla eli silavalla tai ruokaöljyllä ja lämmitetään tosi kuumaksi. Jotta valurautainen parila pysyy jatkossakin käyttökunnossa eikä ruostu, on tämä käsittely syytä toistaa usein.

Tapaturmien vaaraa vähentää se, että grilli on puhdas. Mikäli grilli jää rasvaiseksi, rasvaa saattaa syttyä palamaan. Grillin sisäosat ja –pinnat on syytä puhdistaa huolellisesti talvisäilytyksen jälkeen. Ruostuneet ritilät on myös hyvä puhdistaa, ja valella uudestaan ruokaöljyllä tai silavalla. Huomion arvoinen seikka on, että valurautaiset osat on puhdistettava messinkiharjaksilla tai siihen tarkoitetulla sienellä.

Valurautaisten polttimien käyttöikää voi lisätä vaihtamalla niiden paikkoja silloin tällöin. Tällä toimenpiteellä kuormitetaan polttimia tasaisesti.

Huomaa myös se, että ulkokäyttöön tarkoitettuja grillejä ei saa ikinä käyttää sisätiloissa.

Hyvää ja turvallista grillaussesonkia!